perjantai 20. tammikuuta 2017

Tehtävä karsinassa

Miljoona, Kympin tytär, Nollan isosisko. Tumma väri komeileea valkoista lunta vasten.
Kuluvalla ja viime viikolla ei ole tehty lehmän kauppoja. Sonnin kauppoja sen sijaan on viritelty - tällä kertaa ilman vakuumipakkausaikeita. Kyyttöjen vähälukuisuudesta johtuen kyyttökarjojakin on aika harvasta, joten siitoeläinten oston lisäksi myyntiäkin osuu kohdalle.

Joviaalia ei nälkä yllätä kesken ruokalevon. Tai siis jos yllättää, niin ei kovin pitkäksi aikaa.
Ensi kesänä aiotaan pärjätä yhdellä sonnilla. Toinen piti tulla, mutta viime suvena jo sovittu sonnivasikan osto peruuntui, kun poika alkoi ontua. Ensi suven jälkeistä aikaakin on ajateltu. Lehmillä heilastelu on sen verran pitkäjänteistä touhua, että tulevan vuoden sulhasasiat ovat ajankohtaisia jo nyt ennen kuin potentiaalinen sulhanen on edes syntynyt.

Emäntä oli aivan muun asian tiimoilta kurssilla. Kuten monesti muulloinkin "välitunnit" lisäävät tällaisten päivien hyödyllisyyttä. Joskus ne tosin valitettavasti moninkertaistavat sen hyödyllisyyden. Nytkin tuli siis puheeksi sopivan kyyttösonnin etsintä. Melkein löytyikin yhden toisen osallistujan lypsykarjasta. Tarjokas on esi-isien ja -äitien puolesta sopiva. Löytymisen melkein on siinä, että tarjokas potkii vielä emonsa kylkeä sisäpuolelta. Pitäisi siis vielä olla oikeaa sukupuolta. Esi-isäedellytyksestä voidaan joskus tinkiä ja tyytyä lähes sopivaan, mutta tämän jälkimmäisen vaatimuksen suhteen joutuu olemaan joustamaton. Poikaa - potraa poikaa - siis toivomme sinne lypsykarjan kyyttömammalle.

Toiseen suuntaankin on viritelmiä ollut ja Mupukka-poika pääsee vaihtamaan maisemia. Sillä seurauksella, että emäntä pääsi taas kakkavahdiksi ts. ottamaan salmonellanäytettä. Homma toimii niin, että emäntä kiipeää puhdas muovipussi kourassaan sonnien karsinaan ja odottelee, että oikeiden kavereiden häntä nousee. Sitten vain tuoreelle läjälle ennen kuin kenkään sen sotkee tunnistamattomaksi. Samaan näytteeseen voi sekoittaa useamman eläimen tuotoksia. Odotuslistalla oli siis useampia hännän nousuja, jotta salmonellatodistuksen saisi samalla kertaa muillekin mahdollisille muuttajille. Homma jäi kuitenkin tällä kertaa vielä vaiheeseen. Vilu tuli ennen ensimmäistäkään läjää, kun oli pukeuduttu vähän liikunnallisempia työvaiheita ajatellen. Tällä kertaa tuli siis oltua paikalla väärään aikaan.  Koitetaan viikonloppuna ajoittaa paremmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti