lauantai 20. toukokuuta 2017

Sonnista härkä

Kohta nelikuinen Oho kulkee jo ammattilasityylillä turpa maassa.
Laidunkauden alkua vielä odotellaan. Viime vuosina on tähän aikaan katonalustilat jo jätetty. Aurinkoisissa paikoissa syötävää jonkun verran jo on, mutta esim.  puronvarsi on varjoisempi ja viileämpi, jolloin pötsin täytettä kertyy hiukan hitaammin.

Oksa ja Olari heräämössä. Sonnin sijasta myyntiin tulee aikanaan härän lihaa. Kyytöt tulevat sukukypsiksi hyvin nuorina ja jo nelikuinen vasikka saattaa tiinehtyä/tiineyttää. Siksi sonni- ja lehmävasikalliset emot on jouduttu pitämään laidunkaudella eri laumoissa. Tästä taas on omat ongelmansa kyyttöpopulaation pienuuden tähden, koska tällöin kaikkia emoja ei saada sukujensa puolesta sopivan sonnin kaveriksi. Emojen on myös annettu imettää vasikoitaan pitkään, n. 9 kuukauden ikään. Imeväiset mammanpojat saattavat tällöin syksyllä hypätä saman lauman pieniä lehmiä/hiehoja, jolloin on saatu isästään epäselviä vasikoita kesällä "väärään aikaan".
Alkuviikosta operoitiin vasikoiden kanssa. Sonnivasikat kastroitiin. Tähän on ryhdytty siksi, että kyytöt saattavat tiinehtyä hyvin nuorena ja teiniäitiys ei ole lehmän uralle tai terveydellekään eduksi.

Ensimmäinen homma oli saada oikeat kaverit emoineen sisälle. Emo on vähemmän huolissaan, kun näkee vasikkansa. Ulkona syntyneitä vasikoita ei katonalustila juuri tunnu kiinnostavan. Isommat eläimet käyvät sentään sisällä juomassa, mutta vasikoilla ei ainakaan viileään aikaan tunnu olevan tähän tarvetta. Viileää tässä kerkesikin piisaamaan ihan riittävästi. Pienokaisilta on ilmeisesti pykälät lukematta siitä kohtaa, missä sanotaan, että vasikoilla tulee olla jatkuvasti vettä saatavilla. Maito tuntuu näin alkuvaiheessa vasun tiellä pitävän.

Laumalle järjestettiin hallin kautta kulku rakennuksen toisella puolella olevaan männikköön. Ajatuksena oli, että männikköön säntäävät emot jossain vaiheessa huutelevat vasikat peräänsä, jolloin viimeinenkin raitisilma-addikti kulkee hallin kautta. Juoni onnistui. Tosin etukuormaaja-kaivuri-yhdistelmä käytiin ajamassa jossain vaiheessa aidaksi rajoittamaan alkuperäiselle laitumelle paluuta.

Operoimassa kävivät Helsingin yliopiston Saaren klinikan eläinlääkäriopiskelijat opettajansa johdolla. Isännän ja emännän opintojen aloittamisesta on jo yli kaksikymmentä vuotta, joten opiskelijoitten tapaaminen on oikein kivaa ja opettavaista. Eläinlääketiedettä opiskellaan nykyään samoilla kulmilla kuin maataloustieteitä emännän ja isännän ollessa nousevaa nuorisoa. Vanhojahan ei tietysti olla vieläkään.
Samaan aikaan vasikkahommien kanssa osui tattarin lastaus. Tattari menee gluteenittomiin tuotteisiin. Lava täytyy siksi puhaltaa paineilmalla puhtaaksi mahdollisista viljan jyvistä, ennen kuin päästään lastaamaan. Kaikki - vasikat ja lavat -  täytyi vielä saada valmiiksi ennen Helsinkiin suuntautuvalle reko-myynti keikalle lähtöä. Eväätkin kerettiin tekemään, joten ei mennyt edes tiukille.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti