keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Vielä pihalla

Vas. Rae, Ovaali, Nea ja Rinkula ja Riljoona. Katonaluskausi häämöttää. Eivät ole rouvat ja tyttäret enää kesätamineissa, kuten varsinkin Rakeen ja Rinkulan turkeista näkyy.
Sadonkorjuukausi on purjon verran vajaa. Viime talvi purjoja säilytettiin ulkosalla laatikoissa pressujen ja lumen alla. Viime päivinä vallinneet lokakuun helteet - + 10 tai melkein - ovat siirtäneet nostosuunnitelmia tuonnemmaksi. Pressun alla hikoileva purjo tuskin säilyy kovin pitkään. Takaraja tulee kuitenkin vastaan viimeistään siinä vaiheessa, kun jäisestä maasta ei juuristo irtoa. Keski-Euroopassa saatetaan purjot jättää maahan talveksi, kun "lapioi lumet pois ja lohko rautakangella jäistä maata" -menetelmää ei osata kuvitella. Kuvittelun asteelle on täälläkin tarkoitus jättää.
Lelu tarkastelee puun takaa metsälaidunta naapuroivia siipikarjamajoitteita.

Purjojen lisäksi katon alle ovat korjaamatta lehmät. Ne tosin kävellevät sinne itse - mahdollisesti jopa toivottua reittiä. Laitumilla on ollut vielä rouskutettavaa. Tuoreen sapuskan nelimahaystävällisyyttä on paranneltu täydentämällä menua kuivalla heinällä. Lehmähallin sisustusta on myös tarkoitus piristää muutamalla uudella kalusteella. Niitä saatetaan jopa ehtiä asentelemaan paikoilleen ennen sisäänmarssia, jos korrenpäät edelleen pysyvät lumen yläpuolella. Pluskympeiltä tai lähes näyttää molemmilla säänennustajilla lauantaihin asti, joten mahdollisuuksia on.

Viime päivien puhde on ollut kylmiön siirron maisematyöt. Kylmiön ja myymälä-/puffettisiiven  edustalle on ladottu kivilaattoja. Tämäkin homma käy paremmin ennen maan jäätymistä. Työn etenemistä on auttanut Hämeenkoskenkin alakoulussa vallinnut syysloma, jonka ansiosta motivoitunutta kivenkuljetushenkilökuntaa on ollut käytettävissä niin aamu- kuin iltapäivisin. Henkilökunnan työn  ilon lisäksi kiveämisen positiivisia vaikutuksia ovat juureskoreista kylmiön eteen kertyvän mullan helppo harjaaminen pois ja kylmiöön jalkineissa siirtyvän kuran väheneminen. Haitalliset sivuvaikutukset kohdistuvat lähinnä kivillä seisoskelevan vihannesmyyjän selkään. Tämä kuitenkin kestettäneen, sillä tiskin takana ei seisoskella pitempään päivittäin vaan lähinnä avoimien ovien päivittäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti