sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Vesiasioita

Vähän aikaa asutaan melkein rantatontilla. "Järven" keskellä on salaojakaivo. Vettä tulee kuitenkin nopeammin kuin 40 cm putki vetää.


Uitettu paali. Sulamisvesi ei päässyt tien toiselle puolelle,
mikä nosti veden pinnan paalimakkaran ympärillä.
Mitenkähän nämä kuivat heinät kuivatetaan?

Talvella satoi pari kertaa lunta. Erityisesti tämän muistanee se osa tuttavapiiriä, joka aurailee lunta ja maksaa niitä auraustraktoreihin tankattuja polttoaineita. Tällä hetkellä lumimäärä ilmenee sulamisvetenä. 

Radiossa kuului tiedotuksia kevättulvien vuoksi poikki
olevista teistä ja käytössä olevista kiertoteistä. Tämä peltotie
ei ollut listalla, mutta poikki oli silti.
Täällä näytti talven mittaan lauhempinakin jaksoina pelloilla enimmäkseen ihan hyvältä. Kaltevalla lohkolla vesi valuu jäätyneen maan päällä alaspäin eikä jää pellolle seisomaan. Lämpötila myös pysyi pääosin sen verran matalana, ettei vesialueita syntynyt kaikkiin notkokohtiinkaan. Nyt kun lumen sulaminen on päässyt vauhtiin, mutta maa on edelleen jäässä, on sitten saatu lätäköitäkin. Katsotaan, miten käy.

Ensi havainto lumen alta paljastuneista rypseistä ei ollut lupaava. Ainakin osalle alaa joutunee keksimään jotain korvaavaa. Kevät vaikuttaa kuitenkin sen verran myöhäiseltä, että se jotain ei taida olla ainakaan hamppua. Eikä härkäpapukaan lyhyen kasvuajan kasvi ole. 

Ja sitten se korjattiin.
Eilen tuli kylvettyä ensimmäiset taimet. Sekin vähän myöhemmin kuin edellisinä vuosina. Kasvihuoneeseen on rahdattu lehmien juoma-astia ja täytetty se vedellä. Ajatus on, että päivällä kasvihuoneen ollessa lämmin, vesikin lämpenee ja veteen varautunut lämpö sitten yön aikana edistää pakkasen ulkopuolella pysymistä. Toki öitä varten sinne rahdattiin myös lämmitin ja vedettiin sähköjohto. "Tallentava kameravalvonta" -kyltti ilman kameraa ja tallennusta saattaa tehota rosvoon, mutta pakkanen tuskin hämääntyy patterista ilman päälle kytkettyä sähkövastusta. Nyt kylvökset ovat vielä sisätiloissa itämässä. Kun sirkkalehdet putkahtavat alkuviikosta pintaan, viedään kennot kasvihuoneeseen valoisampaan. Kylmimmät yöt on tällä hetkellä luvattu keskiviikon torstain tienoille ja vielä vappuaaton sääkin näytti olevan virkavallan toivomaa tyyppiä.


Tästä kahlataan kesäaikaan emännänkin saappaanvarsilla yli ja silta on sen verran korkealla, kuvan tulvan ihailijat kävelevät siitä ali. Nythän tuosta lähtee uimaan - ainakin myötävirtaan - jos ei ole paleluun taipuvainen.

Ja perinnebiotoopin tulvaniitylläkin tulvii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti