sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Oma maa mansikkaa... ja vähän muutakin

Tätä voisi luonnehtia viritykseksi, mutta
saatiinpahan kelattua muovirulla auki.
Harrastusrintamalla odotellaan mansikantaimia. Viinimarjoja aamupuuron päälle kaatava nuoriso-osasto on toistuvasti tiedustellut, miksei ole useammin mansikoita. Niitä on yleensä kasvanut pari riviä, suurin osa on syöty jo kesällä. Ammattilaisten viljelmiltä on  poimittu vaihteleva määrä täydennystä.
Mansikkamuovin alle laitettiin kasteluletkut.
Säätyyppi työmaalla oli lieveäti ilmaistuna
vaihteleva. Epäoptimaalinen pukeutuminen
onnistui takuuvarmasti. Kunnon sadekuuroja
ja auringonpaisteita tuli molempia useampaan
otteeseen.

Nyt on kuitenkin mansikkamaata tulossa - riittävästi. Perjantaina asenneltiin muoveja penkkeihin kolmen sukupolven voimin. Penkintekokone saatiin hieman modifioimalla  vuosikymmeniä vanhaa perunanistutuskonetta. Perunanistutukseen se sitten taas palautetaan ennalleen.
Kasvimaan lannoitus käy tähän aikaan vuodesta
näppärästi. Lietesäiliössä on pinta sen verran
korkealla, että kastelukannun saa helposti
kurkotettua täyteen. Sitten vain lorottelemaan
kylvöalalle ja lopuksi tasoitus ja multaus haravalla.

Marjanviljelijä täyttäisi alallamme aika monta pakastinta. Talous- ja tekniikka-agronomin koulutuksesta seuraava satotasokorjaus tehdään kuitenkin alaspäin sen lisäksi, ettemme edes yritä tai osaa hyödyntää kaikkia ammattilaisten niksejä.

Nuoriso toivottavasti oppii, etteivät aamiaisen mausteet tule tyhjästä. Se ainakin on aikuisten kasvattava tavoite. Tosin arvelen, että marjarivien välissä konttaa täysi-ikäisiäkin sen mansikalle person lapsityövoiman lisäksi.
Raparperit kasvavat lietesäiliön penkassa - hajun voimalla arveli joku. Taustalla näkyvät hiehot
laiduntavat tällä hetkellä takapihoja. Raparperipiirakan saanti on kuitenkin turvattu eristämällä raparperimaa muutamalla pikatolpalla ja aitalangalla. Sonnit tekivät yhtenä kesänä selvää jälkeä, kun lanka oli päässyt löystymään.

Kasvimaan tekoakin on pikkuhiljaa jatkettu. Tämän päivän ohjelmassa oli juolavehnän juurten ja muiden rikkakasvien nyppimistä sekä eräiden juuresten ja pinaatin kylvö. Esitellessäni kasvimaan apumiehelle kasvuvauhtiin päässeen ukontataren tämä nuoriso-osaston rikkakasvitieteilijä kysyi heti, onko myös kiertotatarta jo kasvanut. Ei ollut kaveri turhaan päivystänyt edellisenä suven kitkentätyömailla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti