Harvaan asutussa maassa tilanne ei ole kaikkialla yhtä hyvä. Eilinen Maaseudun tulevaisuus kertoi keskisuomalaisesta tilasta, jota eivät pitkät teurasmatkat miellyttäneet. Tilalle oli valmistumassa teurastamo vanhaan kivinavettaan. Vanhat rakenteet asettavat tiettyjä rajoitteita. Jäähdyttämöstä ei saatu niin korkeaa, että naudan ruho mahtuisi siellä riippumaan puolikkaina.
Ruhojen jäähdytys ja riiputus onnistuu neljänneksinä. Ongelma on vain se, että lihantarkastussäädöstö vaatii tarkastamaan ruhot puolikkaina riippumassa. Esimerkiksi länsinaapurissamme kuitenkin on matalia ruhokylmiöitä. Ongelmaan on paikallisilla viranomaisilla ollut näppärä ratkaisu: EU:lta on haettu lupa ruhojen tarkastamiseen neljänneksinä. Keskisuomalaisyrittäjä oli tarkastusasiaa tiedustellut Brysselistä asti ja saanut myös vastauksen. Asia kyllä hoituu, kunhan Suomi hakee poikkeusluvan neljänneksinä tarkastamiseen. Toistaiseksi Suomen asianosaiset viranomaiset eivät ole asiasta innostuneet. Tämän seurauksena tarkastuseläinlääkäri sitten aikanaan notkuu Eviran tuntitaksalla teurastamolla odottelemassa teurastusten ajan, että pääsee tekemään post mortem -tarkastuksen joka ruholle ennen siirtoa kylmiöön. Ei kuulosta kustannustehokkaalta vaan ihan suomalaisvalmisteiselta kustannushaitalta. Näyttäähän puolikas neljännestä nautamaisemmalta, mutta kuinkahan moni ruotsalainen on oikeasti saanut ruokamyrkytyksen neljänneksinä tarkastettujen naudanruhojen vuoksi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti