tiistai 13. helmikuuta 2018

Vedenpitävä vai virranviemä

Tulisikohan tästä vettäpitävä systeemi? Takana näkyy tärytyskone, jolla korjattua rakennelmaa vielä tiivistetään.
Patoamisharrastusta päästiin tai siis jouduttiin jatkamaan. Työmaan kokemusta omaavien patoamiskokemus oli sulasta, savisemmasta maasta ja "kuivasta" paikasta. Puronmutkistuksessa maalaji oli vähemmän savinen, jäisinä lohkareina ja lisäksi työskenneltiin virtaavassa vedessä. Alkuperäisestä operaatiosta kertyi siis kokemusta ja tiedot laajenivat. Nyt muutamaa patoa jouduttiin virittelemään paremmiksi.

Pumppu se tämäkin. Vesi liikkuu puolentoista kuution kauhalla aika rivakasti padon puolelta toiselle.
Alkuperäisten rakennelmien koeponnistus tuli sateen ja suojakelin muodossa samaan aikaan, kun kaivinkone poistui työmaalta. Välittömästi, ennen kuin minkäänlaista painumista tai tiivistymistä oli ehtinyt tapahtua tai rakenteita varmistamassa käytetty suodatinkangas asettua. Pari patoa oli madaltunut niin, että tarkoitettua korkeuseroa ei niillä enää syntynyt ja muutama muu falskasi vähän vähemmän. Työmaalle toimitettiin hiukan toisenlajista maata ja tärytyskone. Suodatinkankaan asennuksesta isäntä kertoi keksineensä heikon kohdan. Ehkä hän paljastaa sen muillekin työmaalla olijoille.

Katteellaan padot sitten suvemmalla tuumaavat Lempaala ja Näkkäri kuusen juurella. Näkkäri (oik.) on kyyttöhiehoksi aika muhkea. Osansa muhkeuteen lienee ensi kuussa odotettavalla iloisella perhetapahtumalla. Perhetapahtuman puuttuva osapuoli iloitsi tapahtumista jo etukäteen joulu- ja uudenvuoden pöydissä.
Patokohennukset testaa kevättulva aikanaan. Toivottavasti ei ihan vielä. Vesimäärä on todennäköisesti suurempi kuin menneessä talvitulvassa. Toivottavasti suurempi on silloin myös vettäkestävien patojen määrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti