tiistai 25. kesäkuuta 2019

Meinaa pitää kiirettä

Juhannusperunoita.Tämänpäiväisissä on keskikoko jo isompi.
Juhannuksena avattiin vihannesputiikki pellon laidalla. Ei tosin vielä itsepalvelutoiminnolla, vaan yhdistetyllä aikuis- ja lapsityövoimalla. Aikuistyövoima punnitsi ja kirjasi muistiin, lapsityövoima kuokki. Myytävää alkaisi pikkuhiljaa olla, mutta myymälän fasiliteetit (katos, käyttöohjeet) ovat vielä muiden kiireiden vuoksi vaiheessa. Nämä askareet lienevät viimeistään ensi viikon kiireitä. Salaattia saa kyllä punnitsemattakin itse kerättynä ja tonkkaan maksettuna 1,5 €/kpl - tammenlehti/jäävuori/rooma/lollo rosso.

Kuluvan viikon kiireitä ja jännitystä lisäsi heinänteko. Ennustettu neljän päivän pouta oli hieman katkonainen. Ensimmäinen sade kasteli lähinnä pääosan traktorin konepellistä, mutta toinen vielä edellisenkin päivän ennusteista puuttunut versio märensi jo heiniäkin. Onneksi tuuli seuraavana päivänä. Maanantaiksi suunniteltu paalaus siirtyi pääosin tiistaille. Nyt ovat säänennustajat yksimielisiä siitä, että sade alkaa ensi yönä ennen kolmea. Itse yritämme olla yksimielisiä siitä, että paalit on kerätty ja kääritty siihen mennessä.
Heinävispilä. Tätä lajia riitti noin yhdeksän tunnin annos
useammalle päivälle.

Rehunteolla ja kitkemisellä olisi tämä viikko täyttynyt ihan tarpeeksi, mutta sunnuntaina huomattiin, että Oikea ontuu. Kyseinen lehmä oli hallista nähden kaikkein kaukaisimmalla laitumella niin, että hallin ja potilaan välissä oli vielä yksi lauma. Emäntä ja isäntä siis ulkoilivat maanantaiaamuna varhain niin, että yksi lauma oli siirrelty pois reitiltä, reitille laitettu välaikaiset ohjurilangat, Oikean lauma juoksutettu hallille, potilas lapsineen erotettu karsinaan, lauma palautettu laitumelle, välissä ollut lauma takaisin niittyyn ja langat kerätty pois. Kaikki tämä ennen eläinlääkärin päivystysajan alkamista.
Yhteen aikaan puhuttiin kovasti valkoselkätikoista, mutta meillä on
valkoselkälehmiä.

Oikeassa etusorkassa oli kasvukohdassa halkeama. Hoidoksi saatiin särkylääkettä ja ohje suihkuttaa halkeamaa kuparispraylla, jotta se ei tulehtuisi. Oikea ei ollenkaan tykännyt spray-pullon suhinasta. Tänäänkin ilme muuttui epäluuloiseksi, kun karsinaa lähestyi tämä epäilyttävä äänilähde kourassa. Vasemman sorkan suihkiminen olisi vielä onnistunut, mutta Oikean oikea, jota tavoiteltiin, pysyi tiukasti kauemmalla puolella. Onnistunee paremmin kahden hengen voimalla.

Ekstratöitä aiheutti myös traktori, joka hyytyi keskelle tietä pöyhin perässä. Polttoainevalo oli vilkahdellut, joten ensiavuksi isäntä tilasi emännän ja kanisterin paikalle. Nesteytys ei kuitenkaan riittänyt hoidoksi, eikä teleliikenneyhteys Herralan konehuoltoonkaan konetta käynnistänyt. Isäntä oli onneksi kurvannut vähäliikenteiselle kylätielle, kun kierrokset alkoivat laskea. Suunnitelmanmukaisella reitillä pysyessä olisi jökötetty valtatiellä. Siinä olisi tietysti muu liikenne mahtunut ohittamaan, nyt postiauto kiersi aiheuttamamme tukoksen sen valtatien kautta. Pöyhin saatiin toisen traktorin perään ja konehuolto saapui paikalle pyörien päällä puhelinlankojen sijaan. Tarvittava varaosa saatiin seuraavaksi aamuksi ja kone kulkee taas.

Iltapäivällä päivystettiin myös teurasauton tuloa. Halli oli lehmien siirtelyn ja pihojen laiduntamisen vuoksi aitalankojen takana, mutta auton niistä selvittyä itse lastaus kävi nopeasti. Viitisentoista sekuntia auton ovien avautumisesta härkä oli hölkännyt tyylikkäästi kyytiin. Toisenlaisiakin harjoituksia on ollut. Teurasauto piti vielä päästää pois aitalankojen takaa. Langat tuli nostettua ja tarkistettua, että niissä on sähkö. Hiukan myöhemmin iltapäivällä nuoriso-osasto tuli ilmoittamaan, että Nompparellin porukka on hallissa käytävällä. Nuoriso oli ollut tilanteen tasalla ja sulkenut hallin toisen pään oven. Emäntä oli unohtanut sulkea hallin oven teurasauton jäljiltä, jolloin takapihan laiduntajat olivat saapastelleet halliin. Rakennuksessa oli onneksi ollut riittävästi mielenkiinnon kohteita niin, että porukka ei ollut tullut toisen päädyn ovesta aitaamattomalle alueelle. Onneksi on tätä lisämuistia käytettävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti