sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Pääsiäisperinne jo vuodesta 2020

Runko koottiin hallissa katon alla kahdessa osassa. Yhdessä osassa siirtäminen olisi vaatinut isomman perheen. Tällä kaksiosatekniikalla riitti porukkaa myös kameran taakse, perunan pesuun ja snäppäämään.
Kolmasluokkalaisen äidinkielen tehtävänä oli kirjoittaa tietty määrä virkkeitä perheen pääsiäisen vietosta. Kyseiseen kirjallisen ilmaisun harjoitelmaan päätyi muun muassa virke "Meillä myös siivotaan vähän." Tieto pitää paikkansa. Erityisesti adverbin valintaa voi pitää osuvana. Enemmän aikaa ja ainakin hevosvoimia taidettiin käyttää kyyttöhallin siistimiseen. Sisätiloissa siivouksen vaikutuksia voisi useimmiten kuvata lyhytaikaisiksi. Keittiön oven avaamisesta yleenä seuraa välitön riski kompastua koon 130 haalareihin tai 38 turvasaappaisiin - vaikka olisi juuri siivottukin.
Ei juuri helota aurinkoinen ja lämpötilaviivakin koukkaa sitkeästi alas,
mutta kyllä tuolla jaksolla jo taimikennoja täytellään.

Vanhassa valkosipulipenkissä on siellä täällä maahan jääneitä
sipuleita - kevätkantaa, mutta selvisi jo toisesta talvesta.  Näillä
lämmöillä on lähdetty kasvamaankin. Joku ahkera voisi näitä
siirtää ja istutella. Emäntä tyytynee nuuhkaisemaan
ohi kulkiessaan. Mahtavatko maittaa laiduntajille ja jos
maittavat niin onko makuvaikutus suotuisa?
Kyseinen teksti laadittiin jo ennen pyhiä, joten tiedot olivat pääsiäisen vietosta noin yleisellä tasolla. Tämän vuoden erityispiirteisiin kuului kasvihuoneen kasaaminen. Muttereita oli pyöritelty jo pitkin talvea aina silloin tällöin. Nyt kevätsäitten uhatessa hommaa jatkettiin ja "luuranko" päästiin viimein lankalauantaina kantamaan paikalleen. Toinen päätykin on jo katettu. Täkäläisessä ilmastossa yhdellä seinällä ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, joten kylvämään ei vielä pääse. Kevätsää lämmittää... näyttää siirtyneen kiirettä vähentävästi; ennuste koostuu nollaöistä ja pilvisistä päivistä. Uuden kasvihuoneen lämmönpidon pitäisi kyllä olla vanhaa parempi. Uudessa paikassa aamuaurinkokin pääsee yön kylmyyttä hätyyttämään. Pitäisi siis uskaltaa kylvää aikaisemmin kuin vanhaan viritelmään. Katsotaan, koska ovat sirkkalehdet tavattavissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti