sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Suunnitelmia ja suunnitelman muutoksia

Klapikuormakin oli työmaalla tarpeellinen. Tai ilman klpaeja olisi ehkä selvitty, mutta kärryn tuoma tuulensuoja mahdollisti pleksien käsittelyn ja kiinnittämisen niin, ettei niiden perässä juostu pitkin peltoa tai siirtelijä lähtenyt lentoon.
Kasvihuonepalapeli saatiin lauantaina valmiiksi. Pihahommia pitää kyllä vielä tehdä ja valita lattiamateriaali. Etäkoulun ekaluokalla oli tällä viikolla ympäristöopin läksylistassa valmistautuminen ensi viikon tehtävään, joka on jonkin kasvin, esim. herneen verson, kasvatus ja hoitaminen. Ekaluokkalaisen läsnäolo kasvihuonetyömaalla oli sen verran runsasta, että valmistautuminen voidaan hyvällä omalla tunnolla kuitata hoidetuksi. Ensi viikon tehtävästä herneen verso taidetaan korvata kennollisella - tai useammalla - kaalintaimia. Tämä ei ilmeisesti ole lapsityövoiman käyttöä, koska kyse on koulun käynnistä.

Kalusto valmiina odottamassa lumen sulamista. Aika vähissä onneksi on.
Kylvöille taitaa tänäkin vuonna päästä muuallakin kuin kasvihuoneessa. Alkavan viikon sääennuste korjasi itseään lämpimämpään päin. Kuluneella viikolla saatiin kyllä luntakin. Toiveet ovat korkealla, että nyt on meneillään alkuvuoden lumisin kuukausi.

Kesän oli tarkoitus kasvattaa muun muassa syysrypsiä ja tattaria. Ensimmäisen suunnitelman muutoksen aiheutti viimevuotinen kuivuus. Rypsin kylvöolosuhteita ei heinä-elokuussa tullut, joten tämä vuosi ei realisoidu öljypulloina. Jonkin verran myöhemmin syksyllä  tattarimylläri ilmoitti laarien olevan sen verran täynnä, että luomutattaria ei tältä suvelta vastaanoteta. Ohjelmaan ilmaantuneet ohjelman muutokset koskivat tässä vaiheessa jo aika monta hehtaaria. Tukijärjestelmä muuten edellyttää viljelysten osalta viisivuotissuunnitelmaa. Taloudellisen ja tuotannollisen tuloksen kannalta on kumminkin järkevämpää huomioida suunnitelman sijasta sää, kasvien tarpeet, työnmenekki ja markkinatilanne. Maailmalla on kyllä kokemusta noista viisivuotissuunnitelmistakin. Ehkä näiden kokemusten perusteella järjestelmä ei täällä onneksi edellytä suunnitelman noudattamista. Tarkastajan tarpeet täyttävän version laatiminen riittää. 
Kaukokiito oli tehokas ja toi molemmat siemenerät samalla kyydillä.
Hampun kylvö on luvallista vain sertifioidulla siemenellä; omia varastoja
ei saa käyttää. Puimurilla puitavaa hernettä taas ei ole ennen ollut.

"Vapautuneelle" alalle on tulossa hamppua tavallista enemmän. Härkäpavun lisäksi ajateltiin aloittaa uusi harrastus ja kylvää myös hernettä. Tattariakaan ei ihan kokonaan jätetä odottamaan aikaa parempaa. Lajittelija klonksutti viime viikolla pienelle alalle myös sen siementä kylvökuntoon. Tattari kylvetään vasta, kun hallat ovat ohi. Ainakaan luomutattaria ei kuivaan maahan voi kylvää. Jos alkukesä siis on ylettömän kuiva tai yöt hallaisia, joudutaan laarista kuitenkin kaivamaan lisää suunnitelma beetä - mitä sitten lieneekään. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti