sunnuntai 29. elokuuta 2021

Elpymisvälineitä

 

Tilaisuus alkoi kuusi minuuttia sitten. Henkilöt, jotka kunnioittavat tätä kuvaa läsnäolollaan, eivät jääneet ilman suosikkivihannestaan. 
Tänään on toivuttu Suomen luonnon päivästä ja keräilty nurkista A4-materiaalia vähemmäksi ja uudelleen käytettäväksi, mikäli luonto on edellisen päivän aikana ollut riittävän armollinen. Toipumiseen on käytetty pinaattia, kasvispasteijoita, juolannostinta ja leikkuupuimuria. Pinaattia on pitänyt kerätä talvea varten jo pitkän aikaa, mutta tällekin hommalle on ollut kiiruumpia vaihtoehtoja. Uuden-Seelannin pinaatin hyvä puoli on pitkä satokausi, joten korjuuta voi siirtää. Nyt myyntiin kerääminen nosti pinaatin poiminnan sijoitusta tehtävälistalla. Ämpäreitä täytti lapsi- ja eläkeläistyövoima. Kaupalliset tavoitteet asetettiin epäafäärimäisesti selvästi alemmas. Kaikki meni tältä osin suunnitelmien mukaan ja emäntä on sitten tänään paistanut pinaattilettuja ja pakastanut pinaattia urakalla. Ei kyllä vielä piisaa koko talveksi. 
Ajoittain tontilla oli melkoinen peltilehmälauma.
Oikeita lehmiä vähän kuvasta vasemmalle ja sonnien
tontti siintää taustalla.

Nuorimmaiset olivat jo etukäteen suunnitelleet toipumista kyyttöpasteijan voimalla, mutta menetelmä ei hyvän menekin vuoksi ollut käytettävissä. Tämä toivottavasti helpottaa leipomohenkilökunnan saamista tulevilla kerroilla. Iltapäivän elpymisvälineen osalta arvottiin sonnien siirtelyn ja leikkuupuimurin väliltä jälkimmäisen viedessä voiton.

Härkäpapusadolla ei tänä vuonna juhlita. Tässä kohdassa
valtakasvi on karrike (ohdake suom. huom.).Kylvöjen jälkeiset
sateet estivät oikea-aikaset rikkaäestykset ja sen kyllä
huomaa. Sen jälkeen kuivuus esti papujen kasvun. 
Emännän ennenkin viittaamassa tietolähteessä, Koiramäen talo -teoksessa, kerrotaan, että elonkorjuu oli suuri juhla. Härkäpapu ei kirjaimellisesti eloa ole, vaikka sirpin korvikkeella kerätäänkin. Sen verran yltäkylläisessä maailmassa eletään, että juhlan tuntu puuttui korjuusta kokonaan. Ensinnäkin kuivassa hellesäässä papu ei ollut intoutunut sadon tuottoon. Toiseksi kuivaa hellesäätä edeltänyt sadejakso esti oikea-aikaisen rikkaäestyksen ja viimevuotiset sadesäät edellisen vuoden rikkamuokkauksia. Lopputulos oli ohdakkeen haituvan kirjoma pelto, josta ei suunnattomia papusaaliita kertynyt. Luomumenetelmät karsivat joiltain osin pelivaraa rikkojen torjunnasta ja se näkyy sitten sadossa. Onneksi ensi talven vatsan täyttö ei ole papujen  varassa. Ohdakkeita kuitenkin on nyt niin paljon, että pellon ensi vuoden käytölle ainoa vaihtoehto on alkukesän muokkailu ja sen jälkeen nurmen kylvö. Ei onneksi aivan turhaan, kun on noita nurmen syöjiä.
Päivän lähilehmät. Tässä tapauksessa lehmä tarkoittaa myös hiehoa ja sonnivasikkaa. Tali kurkkii takaa. Sitten Onega, Tupu, Syväri ja Papu. Syväri on Talin isosisko. Ilmeistä sukunäköä havaittavissa.



Paikan päälle saapui myös paikallisväriä. Hämeenkoskella toimii kotiseutuyhdistys Koski-seura. Kasvisten ja lihan lisäksi kotiin viemisiksi oli siis hankittavissa esimerkiksi satoja sivuja paikallishistoriaa. Vasemmalta: Leena Nikkari, Kari Kaivola ja Tuomo Nikkari.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti