lauantai 8. tammikuuta 2022

Joululomaa

Joululomaa on vietetty mm. tässä kyyttölaidunten reunustamassa bioenergiaan panostavassa laskettelukeskuksessa. Hiihtohissi (tässä kohtaa vasemmalla) toimii huopatossua toisen eteen -menetelmällä. Alamäki (oikealla) taittuu pulkkaa pyllyn alle -menetelmällä, mutta painovoiman avulla ihan niin kuin kaupallisemmissakin laitoksissa. Emäntä on lapsena laskenut naveton vintin siltaa alas

Alun kolmatta viikkoa on vietetty joululomaa. Sen huomaa parhaiten siitä, että koululaiset ovat kotona. Sosiaali- ja terveysministeriö hiukan pelotteli että loman tuntu voisi jatkuakin. Tämän hetken tiedoilla  polkupyörän ketjua ruvetaan kuitenkin taas aamuisin pyörittelemään pitkin opintietä, ja kotona pärjätään vähemmällä perunanpesulla.

Ukki askarteli nurkkaan uuden hyllyn, kun sille ensin
raivaantui tila. 
Lomapuuhasteluna on muun muassa siivottu verstasta ja vanhaa verstasta. Marttojen joulusiivousohjehan kuului, että komero siivotaan, jos joulu aiotaan viettää komerossa. Nyt on joulu kuitenkin ohi, joten joulunviettopaikan ja ohjeen noudattamisen ei pitäisi estää verstaan järjestymistä. 

Kohteessa on nurkkia, joiden sisältöön isäntä arveli perehtyneensä viimeksi poikamiehenä. Sen jälkeen on ilmeisesti ollut tärkeämpää tekemistä. Jostain loukosta löytyi talossa kuulemma jo useita vuosia olleita työkaluja, joiden käyttämiseen ei ollut sopivaa konetta. Silloin vuosia sitten sellaisen hankkimiseksi olisi pitänyt kai lähteä kaupunkiin tramppaamaan työkalualan liikkeissä. Koska tänä päivänä elämme nykyaikaa, sopiva aparaatti tilattiin netistä. 

Prikka- ja mutteriosastolla selviää, että sulatejuusto-,
voimariini- ja rahkapurkkeja jemmataan muuhunkin
kuin pakasterasioiksi. Kermaviilipurkkien kohtalo
taas on avoimien ovien päivien
viljelykasvinäyttelyssä.

Herää tietysti kysymys, kuinka välttämättömiä nämä työkalut ovat, jos ne jo vuosia ovat joutaneet vartoilemaan käyttövoimaa. Välttämätön-kategorian lisäksi on tietysti olemassa myös hyvä olemassa -kategoria, jolla varmaan merkittävä osa eri syistä nurkkiin haalituista/jätetyistä tarvikkeista perustelee läsnäoloaan. Se kai näidenkin hankkimisen taustasyynä on ollut. Konmaritus ei kyllä ole emännänkään heiniä, joten hyvä olemassa -kategorian esineet eivät onneksi aiheuta henkisiä vaikeuksia. Emäntäkin inspiroitui siivoamisesta sen verran, että järjesti muutaman vaatekorin. Inspiraatiota oli kuitenkin sen verran rajallisesti tarjolla, että matonkuteeksi tuomittujen yksilöitten (liian mukavaksi kuluneitten puseroitten) kiikuttaminen vanhaan navettaan odottamaan leikkuuta - vuonna X - delegoitui isännälle. Vuoden X etäisyys nykyhetkestä on toistaiseksi epäselvä.

 
Karhu nukkuu, karhu nukkuu talvipesässänsä... Nukkumisesta ei ehkä voi puhua tämän nallukan kohdalla, mutta MF 35 viettää tämän vuodenajan hiljaiseloa vanhalla verstaalla. ...Ei ole vaaraa (mutta turvaohjaamo kyllä puuttuu) kellään, näin sitä leikitellään... Ja yritetään siivota näitä talvipesän nurkkia. Traktori herätellään talviunilta viimeistään silloin, kun siemenperunoita pitää saada itämään tähän samaan kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti