tiistai 25. helmikuuta 2020

Nousuvettä Huljalan tapaan

Koskikaran majoituslaite nyt ja kesällä. Veden virtaus on tehnyt puun kiinnityksestä aika toispuoleisen. Asukas kulkee tähän osoitteeseen lentämällä eikä venellä, joten isommasta virtaamasta ei sen puolesta ole haittaa.

Hanki kun soita ja harjuja peittää... Vapaa ja selvä on sukseni tie... Helmikuu on tullut, tulleet on valkohanget, pakkasherra nurkissa jo... Lainasin näitä hiihtolomamietteitä ala-asteen musiikkituntien ohjelmistosta. Viime viikkojen harrastuksista ne eivät jostain syystä ole mieleen pulpahtaneet. Sukset ovat tämän kauden osalta edelleen arkistoituneena Suomen yleisimpään navettatyyppiin. Rompetta täynnä oleva entinen parsinavetta toimittaa täällä keskusvaraston virkaa kuten monella muullakin maaseudun kiinteistöllä.

Vallitsevassa ilmastossa kesäloma ja maatalous ovat - ja ovat olleet - hiukan heikosti yhteensopivia käsitteitä. Rikkakasvien torjuntaa ja laitumenvaihtoja ei oikein voi tehdä helmikuussa varastoon. Kesän pitkät päivät tietäen talvi koitetaan siksi ottaa aika rauhallisesti. Reko-taukoa on riittänyt tänä vuonna joululomasta hiihtolomaan, mutta ensi viikolla pakataan taas pakastimet autoon ja suunnataan Helsinkiin. Osa asiakkaista on onneksi käynyt pengotuttamassa pakastinta tai kylmiötä täällä paikan päällä, joten pelkästään raivaussahan tai etukuormaajatraktorin kanssa ei ole tarvinnut seurustella. Nykyiset bluetooth-kuulonsuojain-kännykkäyhdistelmät ovat tosin erittäin hyviä. Raivaussahan kuljettajakin voi olla puheyhteydessä ulkomaailmaan ilman, että linjan toisessa päässä tiedetään, mitä langattoman päässä on meneillään.

Viime päivien puhdetyönä on mutteroitu uutta kasvihuonetta kasaan. Vanha sai ensin siirto- ja sitten  purkutuomion jo vuosia sitten. Siirto toteutui vasta viime syksynä, mutta purkamiseen ei ryhdytty. Kuluvan vuoden taimet olisi tarkoitus kasvattaa tässä uudessa aurinkoisempaan paikkaan siirtyvässä. Vanhaan toivottavasti keksii nuoriso jotain harrastetta. Ainakin vanhemmat haaveilevat lapsityövoimalla kasvatetuista tuoreista kurkuista ja kypsistä tomaateista. 

Seudun sademittarin omistajat ovat paikoin raportoineet noin vuoden sademääristä viimeisen vajaan puolen vuoen aikana. Tällä kohdalla ei onneksi ole niin paljon tullut. Kiertänevätkö pilvet harjua. Määrät ovat kuitenkin näkyneet puron vesimäärissä pitkin talvea. Tulvaniityn seuraaminen on käynyt harrastuksesta. Pitkät koivet ja niihin sopivat saappaat auttavat saamaan enemmän irti harrastuksesta, mutta lyhyemmillä saappaanvarsilla homma on tietysti paljon jännittävämpää. Suhteellisen lyhytvartisilla saappailla toimitettuja tulvaraportteja onkin saatu kuulla ja johdon päässä olevat lämmitettävät jalkinekuivaimet ovat muuten todella kätevät.

Kuvat ovat samasta paikasta mutta vähän eri suunnasta. Tulvan henkilöllisyydestä ei ole varmuutta. Kevättulva tulee yleensä talven jälkeen, mutta lämpötilojen perusteella viime suven jälkeen alkanut syksy ei näitten vesien vallitessa ollut vielä loppunut. Nean&kumppaneitten kesäpöytään toivottavasti kuitenkin vajoaa kasvuvoimaa ensi suven pötsin täyttymistä tehostamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti