maanantai 2. maaliskuuta 2020

Talvivihtoja

Koivut kyytiin. Rouvat jäivät maistelemaan latvusten silmuja.
Kyyttöjen hallin takana oleva metsälaidun sai hiljattain statuksen korotuksen, kun valkolehdokit ja lehtoneidonvaipat kumppaneineen toivat sen maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoitoa koskevan sopimuksen piiriin. (Huomaa lyhyt ja ytimekäs nimi.) Sopimus edellyttää alueella kuitenkin laiduntamisen lisäksi eräitä muitakin maisemanhoitoharrastuksia.

Puheena oleva koivikko hiehojen takana viime talven lumilla. Latvukset
ovat jo niin tiheänä, että alla on lehtien aikaan aika varjoisaa.
Heti hallin takana kohoava nuori koivikko alkoi olla aika tiheä. Metsämansikat puiden juurella eivät varjossa kukoista. Isäntä on nauttinut viikon pakkasista sahailemalla kohdetta harvemmaksi. Puolet pois.  Kasvuvauhti näyttää sellaiselta, että saman voi toistaa muutaman vuoden päästä.

Sahailun jälkeen rangat ja latvat piti kerätä pois. Lehmät ulkoilevat hallin takana olevalla lohkolla, jonka aita erottaa koivikosta. Aitalangat piti laskea alas, jotta traktorin sai ajettua alueelle. Metsätyöt ovat ajoittain kyyttöjen mielestä äärimmäisen mielenkiintoisia, joten tarkennuksena voi todeta, että traktori piti ajaa metsään niin, että lehmät pysyvät omalla puolellaan aitaa. Tämä pääosin onnistui. Koulun hiihtoloman ansiosta paikalle pystyttiin värväämään vajaan puolentoista metrin verran rajavartijaa.

Kerätyt kuormat ajettiin pois laitumen veräjän kautta. Isäntä on aika luottavainen lehmien suhteen. Eivät ne ennenkään ole portista menneet, kun se on auki trakorin kulkua varten. Tämä päti neljän kuorman ajan. Langat saivat olla auki, kun Fiiatti kärryineen meni ja tuli. Viidennen kuorman jälkeen isäntä soitti emännälle, että tarttis tulla ja voisi tulla joku muukin. Oli tilanne päällä, vain Loru ja pari muuta olivat oikealla puolella aitaa. Emäntä hälytti pari pienokaista ja lähti pukemaan villahousuja. Nuorempi pienokainen oli nopein ja kerkesi ensimmäisenä pihalle. Kun emäntä oli löytänyt villahousut ja ehtinyt toisen pienokaisen kanssa puoleen väliin pihaa, soi puhelin taas. Tilanne ohi. Isäntä oli ehtinyt ajamaan traktorin ja kärryn tielle poikittain niin, että reittejä kauemmas oli vähemmän tarjolla. Kyytöt ilmeisesti myös havaitsivat aidan ulkopuolisen ravitsemustarjonnan sen verran heikoksi, että turvat oli käännetty takaisin portille heti kolmannella kutsulla. Paitsi Kymppi piti käydä hakemassa erikseen.
No hups! Piti varoa silmujen maistelijoita kuormatessa. Vauriot olivat kuulemma henkistä laatua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti