sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Seiska, Soppa ja Suttu

Seiskassa usein esitetään kuvia, joissa julkkis poseeraa. Tässä kuitenkin poseeraa Seiska itse.
Vasikkasesonki on päässyt tällä viikolla vauhtiin. Nyt iltapäivän mittarilukema on viisi. Isommalla emolehmätilalla tuon verran lisäsöpöyttä putkahtaa vilkkaampaan aikaan aamupäivässäkin, mutta tässä kyyttömittakaavassa volyymit ovat pienemmät. Isompi päivittäinen vasikkamäärä edellyttäisi lukuisampien emojen lisäksi yleensä myös, että emojen kesäheilojakin olisi ollut useampia.

Papu ja Soppa pahnoilla. Soppakin syntyi ulkona, mutta nuorelle
perheelle tarjottiin pariksi päiväksi paikka ensikodissa.
Kyyttövasikat ovat sen verran luisevia takamukseltaan, että poikimisissa ei juuri ole vasikasta johtuvia ongelmia. Sen puolesta vasikoinnit voisi jättää lehmän ammattitaidon varaan. Aina voi kuitenkin sattua jotain ennalta arvaamatonta. Esimerkiksi kerran tuore emo ei ollut oikein ymmärtänyt uutta rooliaan ja puski ylös yrittävän vasikan aina takaisin maahan. Poikimisaikaan hallilla käydään siis paljon tavallista useammin.

Nykytekniikalla valvonta tietysti onnistuisi vaikka kännykällä, kun piuhoja tai toimivia lähettimiä ja verkkoja on oikeassa paikassa. Reilu parikymmentä vuotta sitten tässäkin talossa katsottiin telkkarista, joko lypsylehmä poikii. Parsinavetassa homma oli siinä mielessä helppoa, että kameran sai näyttämään varmasti oikeaan kohtaan. Lehmä ei lampsinut mieleiseensä kolkkaan vasikkaa pyöräyttämään. Poikima-ajankohtakin oli keinosiemennetyllä lehmällä aika tarkkaan arvioitavissa. Sonni ei pidä kirjaa astutuspäivämääristä. Emolehmän poikimisen ajankohtaisuutta arvioidaan siis enemmän eläimestä. Osa kyytöistä on melkoisia pikasynnyttäjiä; ne eivät juuri ennakkomerkkejä anna. Joku taas kulkee häntä sivussa pidemmänkin aikaa. Valvontatekniikan suhteen on siis menty vähemmän teknisen menneisyyden suuntaan, koska valvonta hoituu kahdella jalalla paikalle kävelevillä ihmissilmillä. Viime viikosta alkaen kansanterveydelliset syyt kuitenkin tehostivat valvontaa tavanomaisesta. Maisterit netissä opettaa. Etäkoululaiset pitävät välituntia kotona ja välitunnillahan voi aina käydä tarkistamassa vasikkatilanteen.   
Kolmantena syntyi Putukan vasu. Kaikki toistaiseksi lehmäsiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti