sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Kylmyysvajaus

vihanneskylmiö
Emäntä pelasi Tetristä
juureskoreilla ja lopputulos on
näyttää tältä.
Vihannesmaan syyssadonkorjuu oli pari viikkoa sitten hyvässä vauhdissa. Itse asiassa näytti siltä, että homma saadaan valmiiksi. Maalle jätettäisiin vain asiakasvaraa ja muu kerättäisiin kahteen kylmiön koppiin. Näiden koppien kompressori oli loppukesästä kokeiltaessa kenkkuillut, mutta ennen porkkanan nostoa se näytti toimivan ja juurekset ja kiinankaalit kerättiin pois jyrsijöitten ja rusakoitten armoilta. Kenkkuilu palasi, joten keräkaaleja ei uskallettu ruveta keräilemään. 

Sinänsä ei ollut hätää. Kylmiö pysyi kylmänä luonnonmenetelmällä; ovet yöksi auki. Sääennusteen lukemat vain kertoivat, että menetelmä olisi käyttökelpoinen vain  hyvin rajoitetun ajan. Parin asiantuntijan arvioiden mukaan  kenkkuilusta saattaisi selvitä kontaktorin vaihtamisella. Isäntä ei havaintojensa perusteella ollut aivan vakuuttunut, mutta toivoi olevansa väärässä. Varaosaksi kelpaava, toimivana käytöstä poistettu yksilö löytyikin nurkista. Aparaatti toimi hetken ja kenkkuili taas. Teoriassa oli mahdollista, että toimiva kontaktori olisi nurkissa lepäillessään lakannut toimimasta. Moinen vaihtoehto ei kokemuksen mukaan koneiden kohdalla ole täysin poissuljettu. Uusi siis tilaukseen, netti myi viidellätoista eurolla vastaavia ja lähetys saapui parissa päivässä. Vaihdon jälkeen näytti siltä, että rupeaa toimimaan. Seuraavana päivänä sai kuitenkin todeta, että ilo oli ennenaikaista - taas präkkäsi. Isäntä pääsi sanomaan, että oli jo luullut erehtyneensä, muttei kumminkaan. Olisi vaan erehtyminen ollut ihan toivottavaa. Nyt pitäisi onnistua saamaan huoltohenkilö paikalle juuri siihen aikaan, kun satunnaisesti esiintyvä vika ilmenee. 
Tästä näin vian etsintään.


Kylmäkontin kolmatta komeroa viilentää eri kompressori ja se jäähtyy moitteettomasti. Kahden muun sisältö oli siis mahdutettava sinne. Ensin pääosa hyllyistä pois, ja kannatinkiskoihin merkinnät, missä hyllyt olivat olleet. Tämän jälkeen emäntä piti päivän bodaustuokion nostamalla ensin juures- ja kaalilaatikot yksistä kaapeista pihalle ja  sitten sovittelemalla ne kaikki siihen toimivaan. Mahtuivat ja kutakuinkin joka lajia sai päällimmäiseksi niin, että esim. palsternakkaa saadakseen ei tarvitse ensin nostaa kolmea porkkanakoria johonkin, mihin ne eivät mahdu ja sen jälkeen taas palauttaa niitä paikalleen. 

Keräkaalit odottavat vielä pellolla. Jos nyt kävisi niin onnellisesti, että huolto osuisi paikalle ajankohtana, jolloin vika saadaan näkyviin ja korjattua, pääsee saman harjoituksen toistamaan päinvastaiseen suuntaan, jotta kaalien pyydystämisen jälkeen selviää yhden kompressorin käytöllä. Täytyykin varmaan vähän punnerrella tai jotain, jotta homma aikanaan joutuu.
Tällä päällä & valkonaamaisilla kollegoilla ulkoruokintakausi piteni teknisistä syistä.


 

1 kommentti: