sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Sauna ja sonni samassa numerossa

muistomerkki
Paasikivi 150 vuotta -juhlat olivat muuallakin kutistuneet ja niin kävi täällä syntysijoillakin. Muistomerkille pääsi kyllä katsomaan, mutta varsinainen juhla Hämeenkosken Seuralassa pidettiin videokameralle. Tallenne juhlasta tullee Koski-Seuran nettisivuille. Soittajatkin olivat nauhoittaneet ja kuvanneet esityksensä jo aikaisemmin.

Blogin "yleistiedoissa" kerrotaan Tupalan sijainnista hyvien liikenneyhteyksien varrella. Liikenneyhteydet olivat ajan oloihin hyvät jo silloin, kun piti kulkea Hämeen linnasta Viipurin linnaan. Tosin linnojen ensimmäisten vuosisatojen ajalta ei Tupalasta ole tietoja. Linnojen jo muututtua enemmän muinaismuistoiksi pätkää tuosta liikenneyhteydestä hyödynsi Tampereelta Lahteen matkannut kauppamatkustaja Hellstén rouvineen. Tuonaikaisilla teillä ja kulkupeleillä kyseessä ei liene ollut päivän reissu. Kulkupeliäkin tässä rupesi pohtimaan. Säätilastoista löytyi marraskuun 1870 keskilämpötilaksi Kaisaniemessä + 1,5 astetta. Tampereen ja Lahden välillä lienee ollut pikkuisen viileämpää ja kuun loppu on todennäköisesti ollut alkua kylmempi. Onko siis marraskuun lopussa jo vallinnut rekikeli? Tai onko matkustustavasta tieto tallessa. 

Huljalan kylä ja sen talot Tupala mukaan lukien olivat tuon samaisen tien varressa silloinkin, kun matkalla ollut herrasväki päätti pitää tauon. Vankka epäily on että taukoa ehdotti rouva. Huljalassa ei ollut ABC:tä silloinkaan, joten rouva virkistäytyi paikalla tuolloin sijainneessa Kulma-Seppälän saunassa. Tauon jälkeen seurueen arvovalta oli kasvanut yhdellä tulevalla presidentillä, joka muuten käytiin kastamassa paikallisessa pappilassa. Koski-Seura järjesti saunan paikalle muistomerkin vuonna 1961.

Samun autonkuljettajalla ei käsivarren mitta riittänyt riimun
irti näpräämiseen takalaidan yli. Isäntä tässä koittaa pitemmällä
kädellä, mutta jakkara piti lopulta siirtää viereiseen looshiin
ja sieltä kurkotella.
Muistomerkillä muisteltiin siis täällä modernisti vasta lauantaina virallisen merkkipäivän oltua jo edellisenä päivänä. Perjantaina Tupalan merkittävin tapahtuma oli uuden sonnipojan saapuminen. Poitsu - Koivuniemen Samuhaber nimeltään - saapui autonkuljettajansa kanssa puolen päivän jälkeen. Hieman teki tiukkaa kurkotella kuljetuksen aikana ollut riimu pois päästä ennen kuin kaveri loikkii ulos kärrystä. Ajatus siis oli, että kärryn "laskusilta" lasketaan ennen poistumista. Samu, joka ei ollut ennen kärryssä matkannut, ei ilmeisesti ollut varautunut niin helppoon menetelmään ja vaikutti verryttelevän korkeushyppysuoritusta varten. Siltä onneksi vältyttiin ja nyt pojalla näyttäisi jo olevan uusia kavereita.


Mistäs tässä sitten on kysymys? No, siitä, että punajuuriletut jäähtyvät emännän lautasella. Noin tuntia ennen Samun saapumista isäntä soitti hallilta, että täällä on irtonauta. Emäntä jätti lounaansa ja hölkkäsi hallille sulkemaan päätyoven ja kiersi sitten toiseen päätyyn sulkemaan toiset ovet. Isäntä pyrki varmistamaan, että irrokki ei sillä aikaa seikkaile oven suuntaan. Sitten neuvottiin Sämpylälle tie takaisin toisten poikien luo. Emännän lounas "les restes d'hier en micro-onde" teki toisen kierroksen mikroaaltouunissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti