keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Jee, lunta

Viime viikolla raikas talvisää oli välillä erittäin lunta
tulvillaan. Tämä realisoitui täällä pulkkailulumikasan lisäksi
sähkökatkona. Virta oli hävinnyt vakiosyöveriin eli puron
varteen. Tällä kertaa sähkömiehillä oli tavallista Helvetin
keikkaa
helpompi nakki - ainoastaan lanka oli pompannut
irti eristäjästä, muttei ollut poikki eikä linjoille ollut
kertynyt puutavaraa. Tarvikkeet tietysti piti raahata
kinosten läpi, mutta hyttysistä ei ollut riesaa.
Edellisellä viikolla lumitilanne korjautui talvisemmaksi kertaheitolla. Ei ihan niin talviseksi kuin etelärannikolla, mutta varsin maisemalliseksi kuitenkin. Pahimmalle pyrypäivälle olisi ollut tarjolla etelän ReKo-kierros. Aina välillä tulee kierrosten suhteen todettua, että olisi kannattanut osallistua ennemmin tuolloin kuin tällöin. Nyt oli päädytty pitämään vielä ReKojen suhteen joululomaa. Tätä lomailua (lomasuunnitelma sisälsi mm. veroilmoituksen tekoa) voi pitää todella rentouttavana verrattuna vaihtoehtoon ajella ilmassa leijuvien jalkarättiparvien seassa paikkoihin, joihin lumi ei mahdu tai joita ei ole ehditty auraamaan. Lumi-/sohjolapiota on Helsingin ReKoissa kyllä joskus tarvittu ja jollain reissulla kaivattiin soraämpäriäkin, joka juuri sillä kertaa sattui olemaan kotona. 

Oksille kertyvä lumi haittasi sähkön kulkua ja täälläkin pimeni. Valot hävisivät juuri siinä vaiheessa, kun emännän piti siirtyä muista hommista jatkamaan kuittien naputtelemista kirjanpitoon. Kirjanpito-ohjelma on "isolla tietokoneella", joten siitä että läppärin akku oli ladattu ei ollut apua. Oma sähkö kytkettiin päälle, mutta se ei ollut tietokoneen käyttöön riittävän laadukasta. Koneen ja seinäsähkön välissä on mötikkä, jonka pitäisi tähänkin auttaa, mutta siinä on ilmeisesti joku vika. Olipa kumminkin riittävän pätevä tekosyy siirtää kuittisulkeisia eteenpäin ja istua keinutuoliin neulomaan. Korjausoperaatio oli tavallista yksinkertaisempi, joten puseron hihaa ei tullut kovin monta senttiä ja niitten kuittien pariinkin pääsi vielä samana iltana.

Tämänkertainen sähköntekokone. Tässä hommassa ei
lumiketjujen puute haitannut, eikä
tuulilasinpyyhkijöillekään ollut pyrystä huolimatta käyttöä.
Kirjanpito on nyt valmis. Verottajalle lähettämisen tekniikan mieliinpalauttelu puuttuu vielä. Tositteitten määrässä tuli uusi vuosiennätys; sen verran edellisvuotta suositumpi vihannesmaan itsepalvelu on ollut. Kiitoksia vaan siitä kaikille asiakkaille. Tervetuloa taas vihreämpään vuodenaikaan, sillä uusia taimia on jo varattu ja siemenkauppiaitten valikoimia selattu moneen kertaan. 

Lumikasan kokoon puskemiseksi on tarvittu traktoria ja lumiauraa, mutta sen muodon muuttamiseen riittää lihasvoima, pari lapiota ja innokas asenne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti