tiistai 13. tammikuuta 2015

Nuutin päivä

Eilen oli kireä pakkanen ja yhden juomakupin sulatuksessa havaittiin vika. Kuppi oli illalla sula, mutta varmuuden vuoksi aamun alkajaisiksi tarkastettiin juoman olomuoto. Kupin käyttäjät ovat pienehköjä hiehoja (hieho = yli 1-vuotias, mutta vielä poikimaton lehmän alku). Niiden veden kulutus on melko vähäinen, joten riski kupin jäätymiseen on suurempi kuin enemmän juovilla eläimillä.  Esimerkiksi maidon tuotannossa olevan lypsylehmän vedentarve on aivan toista luokkaa.

Yön aikana sää oli lauhtunut, joten suurta riskiä jäätymisestä ei ollut. Mahdollisen ylimääräisen liikunnan välttämiseksi hallille lähdettiin kuitenkin kuumavesiämpärin kera. Vesi onneksi kohisi iloisesti kupin venttiilistä, joten sulatuspuuhiin ei tarvinnut ryhtyä.
 Vesiämpärin kuljetuksessa hyödynnettiin oloissamme koeteltua
tekniikkaa  ja lapsityövoimaa. Ukki oli aurannut yön aikana
sataneet lumet komeaksi kasaksi pihan laitaan. Lumikasa
houkutteli pienimmät ulos jo ennen päivän valkenemista.
Samalla oli tilaisuus karjanhoidolliseen hyötypotkukelkkailuun.

Kalervoa janottaa.
Meillä on käytössä kahdenlaista talvitekniikkaa eläinten juottamiseen. Lämmitettävä kuppi on yksi. Toinen järjestelmä on mielestäni hauskempi. Siinä eristetyssä kannellisessa altaassa on kaksi pyöreää juoma-aukkoa. Aukon peittää altaan sisällä oleva uretaanivaahdolla täytetty, hieman läpeä suurempi pallo. Pallo kelluu veden pinnalla peittäen aukon ja ollen samalla tehokas lämmön eriste. Juomaan tullessaan eläin painaa turvallaan pallon pois tieltä ja juo. Janoisen saatua kylliksensä pallo ponnahtaa paikallensa veden pinnan samalla noustessa, kun altaaseen virtaa uutta vettä.

Niin muuten, nuutipukkeja emme karsinoista tavanneet, nuti(pää)sonneja kylläkin. Kaikkien ilmansuuntien (itä, länsi, pohjoinen) suomalainen alkuperäiskarja on suurimmaksi osaksi sarvetonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti