sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Avoimia ovia tulossa

Kylttiin saatiin viikonlopuksi lisäosa. Valkoisen teipin ja mustan maalin avulla kyseisen painotuotteen käyttöaikaa pystynee laajentamaan ensi vuoteenkin.

Kesä on lämmön puolesta edellä. Johtunee siitä, että talonväki tuntee olevansa jäljessä. Ensimmäiseen avoimien ovien päivään on enää kuusi yötä ja valmistelujen pääosa tuntuu vielä tekemättömältä. Tehokas viikko tulossa, mutta näin se on tainnut olla aikaisemminkin. Aika on vain kullannut muistot. Lapsityövoimakin on osin muuttunut täysi-ikäistyövoimaksi, mikä heikentää kyseisen resurssin hyödynnettävyyttä. Vastaavasti tietysti nuoremmasta päästä hevosvoimia tai ainakin tehoja on tullut lisää. Tai antitehot ovat vähentyneet. Vielä jokunen vuosi sitten kyseisen resurssin matalin osa nimittäin hidasti valmisteluja. Pelättiin esimerkiksi, että puffetin astiat tulevat pöydiltä alas, kun joku ottaa hiukan tukea pöytäliinasta pöydälle kurkistaessaan. Niitä astioita ei siis laitettu edellisenä päivänä valmiiksi. Tällä hetkellä kyseinen kaveri selvinnee muffinssien laadun tarkkailun lisäksi kunnialla muun muassa koneitten esittelemisestä. Kiitollisuudella voidaan lisäksi todeta, että eläkeläistyövoiman suhteen tilanne on ollut vakaa.
Viime vuonna käytettynä puolikkaana hankittu jyrsin
ensimmäisillä kesäajoilla. Nurmi pitäisi saada loppumaan,
rikkakasvit kuolemaan ja sitten rypsiä kasvamaan. Matoja
lienee pöyhäisty esille, koska lokit tuskin lehahtivat paikalle
vain työn jälkeä arvioimaan. Kuski saa olla tarkkana, sillä
päällekkäisajossa koneen reuna alkaa kerätä mössöä eteensä.
Modernina nykyaikana tarkkuudessa auttaa satelliittiohjaus.
Ratin ja penkin välissä on kuitenkin pysyttävä hereillä, sillä
paikalliset tekokuut eivät osaa käännättää päisteessä.

Heinähommien jälkeen ei heti päästy avoimet ovet -osastolle, sillä rehunteon jälkeen nurmilohkot ovat tarvinneet lisää kasvuvoimaa (=lantaa suom. huom.). Ajankohta on levitykselle hyvä, koska tässä vaiheessa kesää pelto yleensä kantaa hyvin ja uusi kasvusto pääsee ravinteet hyödyntämään. Liete levisi osin urakoitsijan voimin ja sen jälkeen osaa lohkoista ryhdyttiin "rouhimaan". Viime vuonna tarkoitukseen hankitun kaluston kesätyötehoa päästään nyt ensimmäistä kertaa testaamaan. Homma ei ole järin nopeaa, sillä työleveys ei päätä huimaa. Paljon huimaavampi on pyörre vetotraktorin polttoainetankissa. Minkä luomu glyfosaatissa säästää, tulee kyllä täysimääräisenä polttoöljynä vastaan.

Nurmen kasvu pitäisi siis saada loppumaan ennen kuin uutta kasvia kylvetään. Hikevällä maalla tämä on luomuviljeltynä hieman haastavaa, varsinkin jos kosteutta on taivaalta tyrkyllä. Heinäkuussa usein on. Varsinaisten nurmikasvien lisäksi oleellista olisi saada loppumaan myös esimerkiksi ohdakkeen, juolavehnän ja hierakan kasvu. Loppuminen on mekaanisilla menetelmillä liioittelua, mutta merkittävään vähenemiseenkin ollaan tyytyväisiä. Merkittävä väheneminen on se, että rypsi pysyy  "oheiskasvien" edellä - sekä nyt syksyllä kylvön jälkeen ja erityisesti reilun vuoden päästä puimurin ilmestyessä halmetta haukkailemaan.

Näitten isompien kasvien möyrimisestä päästyä siirrytään ehostamaan kasvimaata. Lauantaina se toivottavasti miellyttää enemmän omaa ja yleisön silmää. Penkeissä tilanne on hallinnassa, mutta penkkien välissä ylenee jauhosavikka. Ilmestys ei viime viikkojen kasvuvauhdissa ole ollut varsinkaan verkkojen alla asiakkaita kutsuva. Välikäytävien estetiikalle ja kulkukelpoisuudelle on kuitenkin tarjolla toimivaksi havaittu ukki ja ruohonleikkuri -niminen ratkaisu. Penkkien väli onkin mitoitettu työteknisesti ruohonleikkurin mukaan. Ne leikkurin kitaa väistävät kohdat hoidetaan sitten agronomin asiantuntemuksella bioenergian turvin korkeimman omakätisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti