perjantai 21. elokuuta 2020

Enkä pitkästy ensi viikollakaan

puskee
Pari kuukautta on huudeltu aitojen yli, mutta nyt katsotaan, kumpi on sanojensa mittainen. Nurmen ja Oleksin kausi rouvaseurassa päättyi ja siirryttiin taas aikamiespoikien kesäsiirtolan viheriölle.
Kesä alkaa olla vähissä esimerkiksi koululaisilta ja siitossonneilta. Ensin mainitut palasivat pulpetteihin viime viikolla ja jälkimmäisten arki (=lehmien katseleminen aidan takaa) alkoi yhtenä sumuisena aamuna tällä viikolla. Astutuskauden aikana isoilta pojilta oli päässyt unohtumaan, kumpi on mahtavampi. Se täytyi mitata heti ensi töiksi, kun samaan aitaukseen oli päästy. Mittauksen tulos oli kaksi hengästynyttä ja hikistä sonnia, joista toinen on jonkin verran mahtavampi kuin toinen.

Isäntä ja emäntä kävivät poikien matsin aikana siirtelemässä lehmiä toisaalla. Siirtoreittien aukaisun ja sulkemisen vuoksi aitasähköt joutui pariin kertaan katkaisemaan. Virta pois ja harras toive, että Nurmen ja Oleksin ottelualue ei juuri sillä hetkellä ole aivan aidan tuntumassa. Ilmeisesti ajoitukset olivat onnistuneita, sillä pihaan palatessa tavattiin edelleen kaksi sonnia ja ehjä aitaus. Virran katkaisu on nykyään vaivatonta, sillä sähköpaimen ymmärtää tekstiviestejä. Välillä ei tarvitse hölkätä halliin pistorasian viereen ja takaisin. Teleohjaus oli aikaisemminkin mahdollista, mutta tapahtui niin, että soitettiin kotiin ja pyydettiin jotakuta joutilasta kipittämään paimenaparaatin viereen vastaanottamaan irti/takaisin-ohjeita.

Joissain urheilulajeissa sarjana on naisten takaa-ajo. Isännällä määrittely
on sen verran täsmällisempi, että hän osallistuu nimenomaan emännän
takaa-ajoon. Menestys ei ollut ihan täydellinen, sillä emännän etumatka piti.
Vaikka koululaisilla ja eräillä kyytöillä syksy painaa päälle, niin kyytönkasvattajalla kesä jatkuu. Viikonvaihteen tuntumassa suvisuutta tarjosi säilörehun teko. Alkukesästä vielä arveltiin, ettei toista erää tarvitse tehdä. Muun muassa naakat ovat kuitenkin nokkineet kesäkuisten paalien päällä sen verran laatuvaikutteisesti, että ajateltiin varmemmaksi vielä kasvattaa talvivarastoja. Perjantaina korret nurin, lauantaina ja sunnuntaina pöyhimistä, sunnuntaina ensimmäiset karholle, paaliin ja pakettiin, maanantaina paalainremonttia ja loput karholle, paaliin ja pakettiin.

Paalaimen lisäksi yllättävä remontin tarve iski myös pakettiautoon. Vika havaittiin lauantaina. Tiistaille ja keskiviikolle oli tiedossa reko-kierros, joten auto piti saada kuntoon rehunteon ja paalaimen korjauksen lomassa. Onneksi on Etolan autohuolto. Henkilöauto ja peräkärry olisi ollut hieman hankala yhdistelmä etelän ahtailla reko-paikoilla. Rehun teon ja ylimääräisten remonttien lisäksi yksi vanha lehmä rupesi ontumaan jalkaansa. Eläinlääkärikin piti sovittaa siihen lähtöjen väliin. Ohjelmaa siis riitti ja jotta tulevakin viikko olisi riittävän buukattu päädyimme pähkäilyissämme siihen, että avoimet ovet Suomen luonnon päivänä ensi viikon lauantaina pidetään biotooppikierroksineen. Asiaa on jonkin verran emmitty koronatilanteen vuoksi, mutta kymmenen hehtaarin biotoopissa pitäisi turvavälien onnistua. Tervetuloa siis 29.8. klo 12-15. Emäntä taitaa lähteä pasteijan leivontaan.
Näitä kavereita on tavattavissa kasvimaalla ja luonnoäivänä pihassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti