perjantai 14. elokuuta 2020

Sitä mitä tilaa

Keltaista Jaffaa. Kuvan kukkakaalilajikkeen nimi on Jaffa. Viime suvena siemenpussin vakuuttavista teksteistä huolimatta taimista kasvoi violetteja koristekaaleja. Tänä vuonna tuli sitä, mitä tilasi.
Kasvimaalla on päästy kukkasiin asti. Auringonkukat jäivät tänä vuonna kylvämättä, mutta kukkakaalisektorilla on päästy kohtuullisiin tuloksiin. Kukkakaaleista tavoiteltiin neliväripainosta, joka tällä kertaa onnistui. Havaintoja on tehty valkoisista, violeteista, vihreistä ja keltaisista kukinnoista. Vuosi sitten nuo keltaiset jäivät mielikuvituksen varaan, kun tilatuista siemenistä kasvoikin violetteja koristekaaleja. 

Ulkonäöstä ei ollut valittamista, mutta aika hankala tätä olisi ollut keltaisena kukkakaalina myydä.

En tiedä, olisiko joku siemenguru havainnut virheen jo ennen kylvöä. Tämän talollisen taidoilla havainto jäi joka tapauksessa tekemättä, epäilykset heräsivät vasta taimista. Opiskeluaikana emännällä oli hyvä suunnitelma sivistää itseänsä suorittamalla myös siementunnistustentti. Alkajaisiksi olisi pitänyt tunnistaa harjoitustyösali, jossa siemennäytteet olivat opiskeltavissa. Tämä osoittautui käytettävissä olevan ajan puitteissa (=joutui valmistumaan jo ennen kuin kaikki mielenkiintoinen oli opiskeltu) liian vaativaksi tehtäväksi, joten monimutkaisemmissa siemenasioissa joutuu turvautumaan sivistyneempien kaverin apuun. Onneksi niitä on.

Siementen suhteen tuli siis nyt sitä, mitä tilasi. Joskus olisi tietysti hauskaa, jos tilatun sijasta tulisi sitä, mitä luulee tilanneensa. Isäntä oli hommaamassa lehmille lisää kivennäisiä. Kivennäisten kulutus on pienillä pienituottoisilla lehmillä aika vähäistä. Lisäksi kesällä näitä nappuloita jaellaan sen verran monen aidan vierelle pienille ryhmille eri puolille harjua, että niiden tilaaminen on ollut järkevää pikkusäkeissä - 20-kiloisia kuormalavalla. Kiinni taiteltu säkki säilyy lisäksi laitumen vieressä käypäisenä myös sadesäällä. Netin tilauskaavakkeessa pikkusäkkien perässä lukee sk. Toinen vaihtoehto on ssk - suursäkki. Isännältä tipahti ilmeisesti yksi ässä hihasta ja Kiidon Kake, vai oliko joku hänen kollegansa, pudotti pihaan suursäkin. Luomutilalla pääasia on tietysti tarkistaa, että toimitettu tuote on sitä luomukelpoista tilattua ja ennen kaikkea merkitä muistiinpanoihin, että tarkistettu on. Suursäkillä mennään. Emokivennäistä ei ihan heti tarvitse muistaa tilata lisää.

Nyt sitten ämpärillä äyskäröidään. Sonnien lukutaidottomuuden huomaa. Vaatisivat varmaan "aikamiespoika"-kivennäistä, jos olisivat perehtyneet säkinseinäkirjallisuuteen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti