sunnuntai 2. elokuuta 2020

Katto ja kuoppia

Pientä harvennusta yhdessä lehmäpuistikossa. Kuorinnasta selvittiin haavoittumisitta. Äänitaso oli
alhaisempi kuin herrojen leikkiessä legoilla.
Vihanneskylmiö saatiin viime syksynä paikoilleen. Alusta alkaen sen päälle oli suunniteltu jonkinlaista lippaa, jotta kylmiön edessä ei sateen sattuessa tarvitsisi operoida sateessa. Kattoon on myös tarkoitus lisätä eristettä, kunhan keretään. Samoin suunnitelmiin kuuluu seinien maisemointi havumetsäyhteensopivaksi optimoidusta Puolustusvoimat-tyylistä johonkin hempeämpään. Kunhan keretään on nyt päässyt alkamaan. Päättymisajankohta on toistaiseksi avoin. 

Homma aloitettiin täydentämällä puutavaravarastoja. Kasvimaan viereisestä pöpeliköstä oli suunniteltu kumottavaksi muutama varjostava kuusi. Isäntä teki kuusenkumouksen ja nyt ne on saatu kuorittua. Optimaalisen kuivuneita ne eivät valitettavasti paikalle päästessään ole. Itse kylmiön kohdalla alkuun päästiin sen verran, että isäntä viettii häikäisevän korkeatasoisen työtuokion - kävi hitsaamassa katolle muutaman kiinnikkeen. Kylmiö kyllä pysyy maassa isommallakin puhurilla, mutta katonkaan ei toivottaisi alaistensa yläpuolelta väistyvän. Alkuperäisissä ajatuksissa oli harjakatto. Tällä hetkellä ilmeisesti tulossa on pulpettiluiska. Arkkitehtikilpailu jäi järjestämättä ja sen saattaa tietysti lopputuloksesta aikanaan huomata.

Ylikuormittunut salaojakaivo kaivettiin esille. Tukoskohtia selvitettiin ja
kaivauksia tehtiin pitkin peltoa. Operaation jälkeen oli tarpeen siirrellä
sonneja pariinkin kertaan halliin ja takaisin teurasnoudon ja sonnin
eloonmyynnin vuoksi. Joukko multakasoja siirtoreitillä hidasti hommaa,
kun niitä on niin kiva kuopia.
Toinen viime aikojen harrastus on ollut salaojakaivon etsintä sonnilaitumella. Pojat siirrettiin ensin viereiselle lohkolle. Paikka on lähteinen ja siinä on jääty muun muassa puimurilla kiinni jo 80-luvulla. Kaivo löydettiin ja kaivettiin esille. Vedenpinta todettiin tarkoitettua korkeammaksi, kuten on ollut aihetta epäillä. Korkeamman vedenpinnan aiheuttaneita tukoksiakin on etsittiin ja löydettiin sen verran, että pinta saatiin selvästi laskemaan. Ruosteen lisäksi juuria on putken sisässä ollut yllättävän syvällä. Vesi poistuu paremmin, mutta vettä lirisee kuitenkin tasaiseen tahtiin. Vaa'ituskone haettiin siksi asemiin ja saatiin selville, että kasvihuoneelle olisi fysiikan lakien perusteella mahdollista saada kasteluvesi tuosta lähteisestä kohdasta. Ajankohdasta ei ollut puhetta.
Juurimössöä löytyi putkien sisästä enemmänkin.
Kuivina vuosina salaojien huono veto ei ole ollut
päällimmäinen ongelma.
Juurirykelmien lisäksi veden kulkua hidasti myös ihan ruoste.
Juurakkomöykyistä johtuen huuhtelulla ei olisi selvitty.

Taustalla Pepe, Pino ja Pehmeä. Etualalla suihkun tarpeesa oleva kaveri on Plätti. Tässä vaiheessa ei vielä edes olut päästy käväisemään salaojakaivauksilla. Kuoppia oli kyllä kaivettu. Kolme härkää ja yksi sonni. Arvaa kuka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti